Пивом з волинського хмелю смакувала вся Європа

Петро САВИЦЬКИЙ

Петро САВИЦЬКИЙ

Схоже, що хміль скоро стане диковинкою для Волині. Адже за останні роки його площі різко скоротилися, як і картоплі, льону. А були часи, коли наш хміль був кращої якості, ніж чеський, і його для пивоваріння використовувала вся Європа. Сьогодні свою хмелепродукцію Петро Савицький, керівник селянського фермерського господарства “Журавлик” із села Журавичі Ківерцівського району на Волині, продає… перекупникам. Іншого виходу немає…

Наприкінці XIX століття 70 відсотків посівних площ хмелю Росії припадало на Волинь. Це давало можливість забезпечувати сировиною не тільки потреби власного ринку, але й вивозити її за кордон. У 1905 році на конкурсі в Берліні волинський хміль за загальною кількістю балів виявився кращим, ніж чеські зразки. До Першої світової війни хмелярство на Волині інтенсивно розвивалося. Що цьому сприяло? Насамперед збільшення виробництва пива у Росії і за кордоном та скорочення хмелеплантацій у деяких головних ра-йонах, де вирощувалася ця культура (Німеччина, Англія, Бельгія, США). Притому сорти волинського хмелю були високопродуктивні. Однак уже сьогодні площі цієї культури скоротилися не тільки на Волині, але й по всій країні. Якщо 15 років тому Україна посідала п’яте місце у світі за виробництвом хмелепродукції, наш хміль експортували в Європу, а російські пивовари варили пиво лише з нього, то нині стоїть питання хоч про збереження галузі. Фахівці взагалі називають нинішнє вітчизняне хмелярство карликовою галуззю. Загальні площі плодоносних хмільників в Україні у 2006 році становили 1112 га, що істотно не дотягує до розмірів одного середньостатистичного господарства. Валовий урожай сухих шишок — 700 тонн. Нині в Україні зареєстровано понад 30 сортів цієї культури, і майже всі вони неконкурентоспроможні, бо жодного нашого сорту не внесено до реєстрів європейських пивоварних компаній як рекомендованих до використання…
У своєму фермерському господарстві Петро Савицький вирощує хміль сорту “По-ліський”. Коли сільгосппідприємство “Дружба” у селі Журавичі Ківерцівського району почало занепадати, як і десятки інших, Петро Анатолійович, в минулому – досвідчений тракторист, став серйозно думати про власну справу. І акцент зробив на хмелеві, бо звик біля нього працювати, адже колись в колгоспі під цю культуру відводилося аж 17 гектарів. Працювала ціла бригада, була спе-ціальна техніка для роботи на плантаціях. Сьогодні це – як сон. Під хміль Петро Савицький виділив площі у 2,5 гектара.
– Це дуже затратна культура, – каже фермер. – Оскільки техніки в моєму господарстві немає, то всі роботи доводиться виконувати вручну: і дріт чіпляти на стовпи, і хміль підв’язувати, потім обрізати зайві гілочки, прополювати... Допомагає родина. А коли починається збір шишок, то наймаю людей із села. Спочатку вони з недовірою до мене ставилися.
Ще б пак,  колишній тракторист наймає селян на роботу, значить, куркуль. Але згодом  збирати врожай на хмелеплантації до Савицького стали йти і старі, і малі. Він добре платить, за день сім’я може заробити понад сто гривень. А це вже якийсь заробіток у селі, де процвітає безробіття (колись у Журавичах можна було працевлаштуватися на меблевому комбінаті, брикетному заводі, у санаторії. Тепер всі ці підприємства викинули своїх працівників на вулицю).
– Біда в тому, що поблизу немає сушарок для шишок, – продовжує фермер. – Доводиться їх возити аж в Дубно. Притому кожен день, бо хміль через кілька годин, як його зірвеш, псується. Збуваю продукцію у тому ж Дубно перекупникам. Бо щоб напряму працювати із заводами, потрібно здавати по 10-20 тонн хмелю, я ж збуваю менше.
За виробництво хмелепродукції Петро Анатолійович щороку отримує компенсацію від держави, тому в майбутньому надіється розширити площі під цю культуру й завезти більш врожайні сорти. Хоча, як він стверджує, врожайність хмелю у його господарстві значно вища, ніж  в цілому по Україні.
– На сьогодні в області хміль вирощують тільки два підприємства: згадуваний “Журавлик”, а також 4,7 гектара засаджено у ТзОВ “Україна” Луцького району. Виробництво хмелю занепало у всіх областях. Адже його колись вирощували по всій Україні – у Львівській, Рівненській, Луганській, Вінницькій областях. Та чи не найбільше – на Житомирщині, адже тут навіть був науково-дослідний інститут, асоціація хмелярів, яка діє й донині, – розповідає Григорій Кулик, головний спеціаліст відділу рослинництва Волинського управління агропромислового розвитку. – Ще донедавна наша область мала 230 гектарів насаджень хмелю. Сьогодні – лише сім. Конкурентоспроможність нашого хмелю низька, як і врожайність. Це і є основна причина занепаду галузі на Волині. Хоч і діє в державі програма розвитку хмелярства, яка передбачає компенсацію витрат на посадку, догляд за хмелем (минулого року ми отримали 196,5 тисячі гривень), але на сьогодні господарства втратили спеціальну техніку – комбайни, машини, які підв’язують дріт до стовпів, а це значно ускладнює виробництво. Відомо ж, що вручну багато хмелю не посадиш. Тому, щоб мати вищі врожаї, а відтак, заробляти гроші на техніку, господарствам потрібно розводити високоврожайні, більш якісні сорти хмелю.
Петро Савицький над цим думає…
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>