Як вплине «молочна війна» на економіку Волині?

Саме з цього приводу минулого тижня велася мова на засіданні луцького прес-клубу реформ. Участь у розмові взяли Віталій Заремба, заступник голови Волинської облдержадміністрації, та Петро Шванц, голова правління ВАТ “Рожищенський сирзавод”.
Як відомо, Росія 20 січня запровадила заборону на ввезення з України всіх продуктів тваринництва. Українці це називають політичним тиском, хоча сама Росія таку точку зору заперечує і твердить, що наша продукція не відповідає ветеринарно-санітарним нормам. Хоча і міністр аграрної політики, і товаровиробники стверджують, що молочна продукція, яка виробляється в Україні, дуже якісна. Це підтвердив і Петро Шванц, голова правління ВАТ “Рожищенський сирзавод”.
–  На виробництві дотримуються всіх норм випуску продукції, діє дуже чіткий ветеринарний контроль за якістю, – сказав Петро Анатолійович. – Тому говорити про неякісну продукцію просто зайве.
На рожищенському сирзаводі працює 500 працівників і стільки ж заготівельників молока по області. Минулого року в Росію це підприємство продало 2 500 тонн молокопродуктів. А це 50 відсотків виробленої продукції.
– Якщо м’яса минулого року завезли в Росію з Волині всього 490 тонн, то молокопродуктів – значно більше, – повідомив Віталій Заремба, заступник голови облдержадміністрації. – І якщо питання з молокопродуктами на рівні держави не вирішиться, то це буде господарська драма… По-перше, може різко впасти заготівельна ціна на молоко від селян, проблеми виникнуть і в переробників зі збутом готової продукції. А відомо, що Волинь – молочна область, де хороші показники як з виробництва молока, так і з виробництва м’яса. Та й за минулий рік врегулювалася закупівельна ціна на молоко і зараз є найвищою в Україні, що радує селян. Адже саме з молока вони і виживають.
Нинішня ситуація в державі змушує переробника шукати нові ринки збуту своєї продукції. Хоча, як зазначив голова правління ВАТ “Рожищенський сирзавод”, росіяни щоденно телефонують на Волинь і просять, щоб завезли сир, можливо, навіть повітряним шляхом. Волинська продукція рядовому росіянину подобається. Поки “верхи” ведуть переговори, у Росії вже зросла ціна на сир. Ринок, який займала Україна, тепер може заповнити інший виробник. Наприклад, польський чи німецький. Але їхня продукція буде ще дорожчою. І про це добре знають в Росії, однак чи домовляться урядовці?
А поки що волинський виробник, який продавав свою продукцію Росії, й надалі заготовляє молоко, переробляє його. І шукає нові ринки збуту – в Ізраїлі та Молдові.
Як сказав Віталій Заремба, переробники працюють безперебійно, і ніхто із сільгоспвиробників не постраждав. Та чи не постраждає в майбутньому?

Марія ДУБУК,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>