«За Українську помісну православну церкву»

13 грудня 2005 року, в день свята основоположника Української церкви святого апостола Андрія Первозванного, у Києві в залі Національної опери України відбувся І Всеукраїнський церковно-громадський форум “За Українську Помісну Православну церкву”. В його роботі взяли участь представники єпископату, духовенства і миряни Української Православної церкви Київського Патріархату, державні та громадські діячі, представники політичних партій, наукової і творчої інтелігенції, українського козацтва, жіночих, молодіжних та інших громадських об’єднань, професійних і творчих спілок – всього українського суспільства. Співголовами форуму були обрані архієпископ Переяслав-Хмельницький Димитрій і народний депутат України Лілія Григорович. Вів роботу доктор богослов’я професор Київської духовної академії Дмитро Степовик. На адресу форуму надійшло привітання від Президента України Віктора Ющенка, який відзначив важливість розбудови Помісної української церкви.
З промовами також виступили митрополит Львівський і Сокальський Андрій, архієпископ Донецький і Маріупольський Юрій, перший командувач Військово-морських сил України адмірал Кожин, кандидат історичних наук доцент Львівського національного університету Андрій Юраш, студент Київського інституту міжнародних відносин Андрій Чорноволенко, голова Київського молодіжного братства святих Бориса і Гліба Леонід Перчук. Центральним моментом форуму стала доповідь святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, яка тривала понад годину. У ній Предстоятель Київського патріархату окреслив коло проблем, які стоять перед українською церквою, та шляхи їхнього розв’язання, показав тісний взаємозв’язок між помісним статусом православної церкви в Україні та незалежністю нашої держави, єдністю, стабільністю і розвитком українського суспільства. Також Патріарх Філарет висвітлив роль в сучасному житті Української церкви Вселенського і Московського патріархатів.
У підсумку своєї роботи форум направив листи до Президента України Ющенка і Вселенського Патріарха Варфоломія І, а також ухвалив звернення до українського народу. Форумом було створено Церковно-громадський комітет “За Українську помісну православну церкву”, співголовами якого  затверджені ректор КДАіС архієпископ Димитрій і народний депутат України Лілія Григорович. Ухвалено провести подібні зібрання на підтримку помісної церкви в усіх регіонах України.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>