Святий первомученик Степан

Православні відзначають це свято на третій день після Різдва – 9 січня. Первомученик Степан – це геройський приклад для православних християн любові до Господа Бога.

Святий Григорій Ниський у проповіді на честь цього первомученика говорив: “Ось ми переходимо з празника на празник і приймаємо благодать за благодать. Вчора наповняв нас подивом  Господь вселенної, а сьогодні наповняє нас подивом ученик Господа. Яким способом цей, а яким Той? Той (Христос) задля нас прийняв людську природу, а цей (Степан) задля Господа позбувся людської природи”. Мученицька смерть святого Степана справді надзвичайна, але і надзвичайний також культ, який він має у Христовій церкві від апостольських часів.
Східна Церква, прославляючи святого Степана у своїх богослужіннях, називає його апостолом, первомучеником і архідияконом. Святий Степан належав до сімдесяти апостолів, пам’ять яких Церква святкує 4 січня. Він своєю святістю, мужністю і ревністю у вірі за поширення Христової науки повністю заслуговує на ймення апостола. Діяння апостольські кажуть про нього, що він був “муж, повний віри і святого Духа, повний благодаті й сили і творив чуда й великі знаки в народі”. Святий Іоан Золотоустий теж ставить святого Степана поміж апостолів. “Скажи мені, – каже він, – чого не доставало йому, щоб він зрівнявся з апостолами? Чи й він не творив знаків? Чи й він не показав великої відваги?”
Святий Степан не тільки ревний апостол, але й первісток мучеників, оскаржений перед Сенедріоном – жидівською радою – фальшивими свідками, він мужньо визнає святу віру. Через це його виводять за місто й закидають камінням. Це сталося 34 чи 35 року після народження Христа. Як Христос, так і він перед смертю молився за своїх ворогів. У його мучеництві бере участь юнак Савл, пізніше – апостол Павло. Савл, що охороняв тоді одяг убивць і схвалював їхні дії, належав до тих, хто переслідував християн. Він випросив у первосвященників дозвіл піти у Дамаск й там хапати християн і приводити їх у Єрусалим на суд та муки. Дорогою, його осяяло світло, і він почув голос з неба: “Савле! Чому ти гониш Мене?” Господь наказав йому йти до Дамаска і там отримати завдання. Коли Савл підвівся з землі, то нічого не бачив – він осліп. Супутники привели його до Дамаска. Там він три дні не їв і не пив, а проводив час у молитві. Коли апостол Ананій поклав на нього руки свої, Савл прозрів і прийняв хрещення з ім’ям Павло. Після цього він самовіддано проповідував вчення Ісуса й закінчив життя мученицькою смертю.
Святий Степан перший після Христового вознесіння пролив кров і віддав життя за Господа Бога. Тому саме його Церква вважає першим мучеником. Цей титул святі отці високо підносять у своїх проповідях. Перенесення святих мощей Степана відзначається 2 серпня.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>