Собаче знайомство

Ще давні філософи стверджували: у людському житті нічого не буває випадково. Діє принцип невідворотності - що заслужив, те й отримаєш. Тому до своєї самотності Ольга намагалася ставитися саме так. Вона знала, що таке прийти увечері до своєї квартири, відпрацювавши весь день, і, нікого не побачивши, вмирати від бажання покласти голову на чиєсь міцне плече.

* * *
Якось колега на роботі запропонував їй цуценя - справжнього далматинця на прізвисько Арнольд. Собаку купили для дитини, але він швидко їй набрид, і тепер не було куди подіти. Спочатку Ольга не хотіла його, тільки зайшла подивитися, але собака радісно кинувся їй назустріч. "Ти такий же самотній, і тобі тут погано" - подумала жінка і повезла Арні у свою однокімнатну квартиру. Вже півроку вона з роботи поспішала додому. З маленького цуценяти Арнольд перетворився на красивого пса. Був дуже розумний і чутливий, добре відчував її настрій. В Ольги з'явилися нові клопоти - двічі на день потрібно було обов'язково вивести Арні на прогулянку, хоча й не завжди вдавалося. Жінка працювала лікарем швидкої допомоги - а це 12-годинні чергування. Але яка б втомлена не повернулася додому, собака відразу починав скавчати і тягнув її до дверей, аж поки вони не виходили на вулицю.

* * *
Ольга вивела свого далматинця на вечірню прогулянку в парк, а це далеченько від дому. Вирішила розвіятися після важкого чергування - на "швидку" було дуже багато викликів, особливо в кінці зміни. Тільки якесь свято - у медиків роботи додається. День святого Миколая теж не став винятком.
Вона помаленьку йшла по алеї. Арні погнався за білочкою. Вертихвістка втекла на сосну, і собака повернувся до хазяйки. Не встигла Ольга зробити кілька кроків, як Арнольд зірвався і погнався по алеї. Жінка стала кликати: "Арні! Арні!", але собака не слухав її, кинувшись на якогось п'яненького типа, що лежав на лаві. Вона ледве відтягнула свого далматинця від чоловіка.
- Собаче життя, - пробурмотів незнайомець, піднімаючись на ноги.
"Видно, якийсь алкоголік, ще й бомж, - подумала Ольга. - Чого він в парку спить серед зими? Хоча на перший погляд цілком пристойний чоловік, і одягнений нормально."
- Ви так на мене не дивіться, - продовжив він спокійно і впевнено, ніби читаючи її думки. - І зовсім я не алкоголік, як ви подумали, а просто випадково тут опинився. На Миколая після роботи випили з колегами, вони поїхали до своїх сімей. У мене ж нікого немає, поспішати нікуди. Присів на лавочці і заснув, а ваш "Арнольд Шварцнегер" ледве мене не розтерзав.
- Він не агресивний, - заспокоїла його жінка, - просто не любить п'яних.
- А хто любить? - продовжив незнайомець. - Я сам їх терпіти не можу. Але завдяки тому, що ваш собака не любить п'яниць, ми зустрілися і познайомилися.
- А хто сказав, що я з вами буду знайомитися? - обурилася жінка. До п'яних чоловіків вона з дитинства ставилася з упередженням. Її покійна мама все життя промучилася з батьком-п'яницею. Коли в студентські роки під час навчання в медичному інституті хтось з її кавалерів приходив напідпитку, вона відразу припиняла з ним будь-які стосунки. Така перебірливість привела до того, що у свої тридцять п'ять вона була самотня, дотримуючись відомого принципу Омара Хайяма: "Краще бути самому, ніж з ким-небудь".
- І все-таки я пропоную продовжити наше знайомство. З вашим далматинцем я вже познайомився, - не здавався чоловік. - Мене звати Богдан. Колеги по роботі називають Бодя-програміст.
- До побачення, Бодя, - сказала Ольга, розвернулася і пішла до виходу з парку. Собака залишився біля нього. Жінка стала кликати пса, Арні наздогнав її, потім знову повернувся до незнайомця.
- До побачення, Арні, - долетіли до неї слова, - ми ще зустрінемося...

* * *
До Нового року залишалося дванадцять днів. Щовечора Богдан ходив у парк, намагаючись зустріти ту жінку із собакою. Ніяк не міг її забути. Щось в цій дамі було особливе. Лише кілька хвилин розмови - а Бодя втратив спокій. У нього вже був сімейний досвід, правда, не зовсім вдалий. Через три роки спільного життя дружина повернулася до своїх батьків. З тих пір він вже десятий рік холостякував. Саме про таких кажуть: "Його вже й чорт не оженить". Та зустріч в парку не виходила з голови. Як чоловік наполегливий, він вирішив знайти незнайомку. Почав розпитувати людей, які вечорами вигулюють своїх домашніх тварин: "Ви не зустрічали тут красиву жінку з далматинцем? Собаку звати Арнольд". На нього дивилися, як на дивака. Щоправда, один спостережливий дід, офіцер-відставник, підказав, що жінка, яку він розшукує, буває тут дуже рідко, бо живе в іншому районі. У новорічний вечір Богдан знову навідався на ту саму алею. Щось таки його сюди тягнуло.

* * *
31 грудня ввечері, після денного чергування, Оля  вивела далматинця в парк погуляти. "Може, знову якогось п'яного бомжа зустріну або Бодю-програміста", - усміхнулася, згадавши нещодавні події. За кілька годин Новий рік, всі кудись поспішають, роблять останні покупки, готують подарунки, накривають на стіл. Цей рік вона вирішила зустрічати одна. Молодшій сестрі, яка має чоловіка і двох дітей, сказала, що в новорічну ніч вона якраз чергує. Кілька років підряд святкувала в сестри. Вже набридли постійні розмови про те, коли ж вона вийде заміж. А минулого року, коли втомлена передсвятковими клопотами сестра заснула перед телевізором, п'яний швагро почав до неї чіплятися і шепотіти: "Я знаю, що ти хочеш, тільки боїшся Лєнки", - їй стало так бридко. Оля викликала таксі, поїхала додому і дала собі слово більше у них Новий рік не зустрічати.

* * *
Ці неприємні спогади перервав радісний гавкіт Арнольда. Собака вчепився у когось і тягнув до неї.
- Арні, відпусти мене, сьогодні я абсолютно тверезий, - почула жінка веселий голос Богдана.
- Я вже другий тиждень тут чергую, хочу вас з Арнольдом запросити до себе на Новий рік, - чоловік підійшов до неї.

* * *
Минуло три роки. Тепер  в парку часто можна зустріти красивих чоловіка та жінку з маленьким хлопчиком. Вони вигулюють породистого далматинця, а зупинившись біля однієї лави, починають сміятися...

Василь ШАВ'ЯК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>