Людину має хвилювати якість життя, а не кількість виплавленої сталі

Уже загальноприйнято, що наприкінці року усі проводять аналіз і підсумки своєї роботи, аби побачити реальні здобутки й втрати. Правда, своїм власним проблемам і помилкам знаходимо безліч виправдань, а от критикувати інших і давати цінні настанови – це ми вміємо. Про свою роботу журналістам розповіли напередодні Нового року Президент Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Юрій Єхануров.

7,8 мільярда «газових» гривень Україна спалювала

Щодо аналізу ситуації в нашій країні за час, відколи маємо нову владу, то, на жаль, чимало з нас піддається тій огудливій критиці з боку опозиції, а точніше тих, хто безцеремонно розкрадав країну впродовж 13 років. Ці «народолюбці» істерично намагаються показати недолугість нового керівництва і свою бездоказову «професійність». Як не прикро, але українці починають уже забувати, що саме ці «професіонали» розділили й розікрали Україну, довели усі соціальні й економічні сфери життя до вбогого виживання, відвівши народу ту частку, аби він міг«протягнути» від зарплати до зарплати. А корупція й хабарництво, породжене совєтами, досягло свого апогею при Кравчуку та Кучмі. Зате звідусіль було чути: валовий дохід зріс аж до 13 відсотків! Однак цей ріст відчули лише ті, хто про це кричав і кричить понині.
Що ж  тепер чуємо від нової влади?
Юрій Єхануров відверто заявив, що ріст валового продукту зменшився (до кінця року він буде становити десь три відсотки), зменшилися й інвестиційні надходження. Але, як бачимо самі, це аж ніяк не вплинуло на виконання бюджету.
Проведено роботу зі  зменшення фіктивного експорту  (відомо, що такі «експортери» полюбляли відмивати гроші в офшорних зонах, особливо на острові Кіпр), і це врятувало деякі галузі економіки від чималих втрат. Також велася значна робота по боротьбі з контрабандним імпортом, а отже, й по зменшенню відшкодування ПДВ. На даний час треба відшкодувати 700-800 мільйонів гривень – це кошти по судових справах. Загалом процес спаду економіки подолали. Зараз треба працювати на розширення зовнішніх ринків. Працювати у цьому напрямку, за словами Прем’єра, доведеться жорстко, навіть й ліктями, бо нас там не чекають.
Під особливим контролем має бути титанова галузь і виробництво феросплавів – на цьому ринку Україна лідирує. Процес підготовки документації для отримання статусу країни з ринковою економікою проводиться чітко. Безумовно, чиняться перепони – ми очевидці цього процесу, однак українські інтереси мають бути на першому місці. У газовій проблемі – також. Щодо газозабезпечення, то його вартість для населення не зросте – 20 мільярдів кубічних метрів вітчизняного газу для їхніх потреб вистачить. На жаль, 7,8 мільярда гривень Україна щороку просто «спалювала», завдяки безгосподарській політиці у використанні газу.
На думку Прем’єра, людей хвилює якість життя, а не кількість виплавленої сталі. І це нормально. Щоб наближатися до Євросоюзу, громадянам треба забезпечувати високі соціальні стандарти життя. Найперше це дороги, транспортні розв’язки, житло, комунальні послуги, електроенергія (з 1 січня обсяги експорту електроенергії зростуть), доступ до засобів зв’язку та до торгових центрів, безпека кожної людини, доступна й якісна медична допомога, освіта, самореалізація людини. «Помаранчева революція – лише початок важкої праці», – цим закінчив свою зустріч Юрій Іванович.

Народ не приведе  до влади тих, хто творив безчинства

Насамперед здивувало те, що Віктор Андрійович чи не вперше на зустріч не запізнився. Якщо охарактеризувати його настрій загалом, то можна сказати, що він залишається дієвим прагматиком, не ідеалізуючи й не пригнічуючи нинішню обстановку. Слухаючи Ющенка, вже вкотре переконуюся: у нас дуже розумний Президент. Щоб не повторюватися в тому, про що говорив Прем’єр-міністр стосовно газової проблеми, відмічу, що Президент налаштований досить толерантно, але достатньо рішуче. «Не посипайте Україну попелом. Навчіться приймати виклики!» – з цим звернувся він до журналістів. Енергополітика, а точніше, енергетична незалежність України – це чи не найголовніша проблема, яку нинішній Президент обіцяє вирішити. Це, на його думку, і політичний виклик. Саме ця найбільш стратегічно важлива галузь роками ігнорувалася. Отже, доведеться проводити активну політику розвитку  енерговидобувного виробництва. Чимало іноземних інвесторів зацікавлені реанімувати нафтогазові родовища, які використані на 50 відсотків. Виробництво уранової руди й електроенергії у замкненому циклі – одна з важливих тем. Транзит – складова енергобезпеки держави, і тут теж треба виробити відповідну стратегію. Буде створена спеціальна Національна агенція по енергозбереженню, на що виділяється півмільярда гривень. Вугільна галузь залишається перспективною, але потребує конкретних змін. Адже в минулому на створення одного шахтарського місця виділялося 500 тисяч гривень. Де ці кошти? Зараз по шахтах відкрито сім кримінальних справ.
Щодо вільних економічних зон (їх в Україні 24) знайдено компроміс: ввізне мито й ПДВ не сплачуватимуться. За 11 місяців 50 відсотків нормативних актів, впроваджених минулою владою, скасовано, і 60 Указів Кучми та 100 Постанов колишнього уряду – на черзі до скасування. «Не ідеалізую, але ситуація зрушена з місця», – так Ющенко сказав про івестиційні проекти.
Бюджетом, на думку Президента, має бути передбачено три мільярди резервних гривень. Також, переконаний він, Україна не повинна жити одним днем. «Без запасів нафти, м’яса, зерна, як жили до цього, думаю, що це було востаннє», – заявив Ющенко. Нинішній бюджет не є знаковим, однак 40 відсотків його коштів направлено на розвиток. Кошти від продажу «Кріворіжсталі» теж не варто проїдати.
Потребує негайних реформ судова система, комунальна й медична сфера, пенсійне забезпечення. Стосовно політреформи, яка має дати про себе знати після Нового року, то Президент виконає свої зобов’язання. Однак він противник цієї реформи. Сумнозвісний проект під №2222 не нестиме благ для нації. Якби це так мало бути, то він став би публічним. Він приймався як ще одна можливість реанімації старої влади. Залежно від подій наступного року Президент буде вирішувати, як далі діяти з політреформою. Не виключено, що він звертатиметься до Конституційного суду (чи не тому депутати й гальмують обрання цього суду?) для внесення нових змін і проведення референдуму. Нація повинна й далі вчитися відстоювати свої інтереси – впевнений Віктор Ющенко.
Він переконаний, що народ вже не приведе до влади тих, хто творив безчинства, грабував Україну й нехтував інтересами громадян. «Демократія – це не крок однієї людини і не справа однієї ночі. За неї треба платити відповідну ціну», – цими словами Президент поставив крапку в зустрічі, висловивши журналістам найкращі побажання. На його думку, достойним і шанованим журналістом може бути той, кому вірять.
Отже, шановні українці, не робіть поспішні висновки. Ще не час. Зрештою, це й нечесно – та брехлива влада кермувала, а точніше, мордувала нас аж 13 років. І що, тепер знову довірите їй своє майбутнє? На кого ж тоді будуть нарікати ваші діти та внуки?!

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Київ-Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>