Безглузді відкриття року, що минає

Наука, як відомо, не стоїть на місці, і 2005 рік теж був багатий на серйозні наукові відкриття. Узяти хоча б виявлення 10-ї планети Сонячної системи або приземлення після семи років польоту зонда Huygens на супутнику Сатурна, Титані. Але у році, що минає, в царині науки були також й різні курйозні факти.
У Швейцарії була досліджена жінка, яка при прослуховуванні музики бачить кольори, а також з’являються смакові відчуття. Рідкісний феномен, що отримав назву синестезія, був підтверджений у 27-річної дівчини, професійної музикантки. Слухаючи високу ноту фа, дівчина починає бачити фіолетовий колір, а сприймаючи середнє сі – червоний.
В африканських слонів норвезькі й американські вчені знайшли одну спільну рису з папугами. Виявляється, товстошкірі тварини імітують звуки, які чують навкруги себе. В Кенії, наприклад, самка слона, що живе в неволі, імітувала звуки вантажівок, що пересувалися автотрасою, яка знаходиться неподалік.
Студенти з Університету Брауна в США винайшли будильник, який стежить за мозковими хвилями сплячого і визначає найкращий час для пробудження.
Австралійські вчені відчайдушно шукають способи позбутися очеретяних жаб, яких завезли до Австралії, помилково вважаючи, що вони знищать шкідників на плантаціях цукрового очерету. В результаті з’ясувалося, що цих жаб дуже приваблюють різнокольорові мерехтливі вогні, подібні тим, що використовуються на дискотеках.
У 2005 році так звана “шнобелівська премія” була присуджена винахідникам будильника, який дзвонить, а потім тікає від господаря, щоб той його не вимкнув. Також премії були удостоєні вчені, які з’ясовували, чи плаває людина в сиропі швидше, ніж у воді, та фахівці, що аналізували мозкову активність сарани під час перегляду фільму “Зоряні війни”.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>