«У районі не вистачає 47 лікарів», –

Володимир Васильович Ширма народився у 1962 році в Ємільчинському районі. Закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут. Після служби в армії працював головним інженером в колгоспі. У 25 років став головою колгоспу. Очолював господарство одинадцять з половиною років. У 1998 році був призначений першим заступником голови районної адміністрації і начальником управління сільського господарства. Закінчив Академію державного управління, магістр державного управління. 10 березня цього року своїм указом Президент Віктор Ющенко призначив його головою районної адміністрації. – Володимире Васильовичу, розкажіть про перші кроки на новій посаді.
– Найперше – створили нову команду. Це було не так просто, але нам вдалося. Далі – підтримка села, адже район сільськогосподарський. У нас 37 сільськогосподарських підприємств і 23 фермерські господарства. Необхідно було засіяти і зібрати врожай. Результат отримали непоганий – 22 господарства вийшли з прибутками. Хочу зазначити, що в районі є також потужне промислове підприємство – “Ємільчинельон”. Нам вдалося зберегти льонарську галузь, і на льонозаводі зараз працює 300 людей. Мають нормальну роботу і зарплату. Цього року було засіяно 2300 гектарів льону. У новому році плануємо збільшити посіви до 2700 гектарів. Якщо порівнювати з радянським періодом, то це відсотків шістдесят. Нам вдалося також відновити роботу одного цегельного заводу, який вже випустив 600 тисяч штук цегли.  Зараз працюємо над тим, щоб відновити ще один завод, адже у нас свої поклади глини. До того ж, це – додаткові робочі місця і кошти у бюджет району. За рахунок фінансування з різних джерел продовжується газифікація. Вже прокладено 11 кілометрів газопроводу і газифіковано 250 квартир. Намагаємося вирішити також і молодіжні проблеми. За допомогою Міністерства молоді та спорту побудували футбольний майданчик з синтетичним покриттям. Плануємо відкрити молодіжний центр. У нас працює центр для дітей із обмеженими можливостями.
– Яким чином вирішуєте чорнобильські проблеми?
– Ємільчинський район знаходиться у 3-4 зоні радіоактивного забруднення. Це викликало відтік молодих спеціалістів, особливо медиків. Зараз у районі не вистачає 47 лікарів. З учителями проблем не має, тому що у нас налагоджена співпраця з Харківським педагогічним університетом імені Григорія Сковороди. Наш земляк Олександр Миколайович Микитюк – його проректор, і зараз приблизно 400 дітей з району навчається там на державній формі. Так що ми забезпечені педагогами повністю.
– Яка найболючіша проблема району?
– Соціальний захист наших людей. З такими питаннями найбільше звертань громадян. Судіть самі, у районі 16 тисяч пенсіонерів, шість тисяч дітей-школярів, шість тисяч дошкільнят, а всього населення – 39,5 тисячі. Тобто 10 тисяч мають працювати, з них 1200 безробітних перебувають на обліку у центрі зайнятості. Цього року ми створили 420 робочих місць, але парадокс у тому, що люди не хочуть йти працювати. Є вакансії у райвідділі міліції, пожежній.
– А про що мріє голова адміністрації?
– Хочу, щоб кожен житель району мав достойну заробітну плату, дах над головою, щоб до кожної оселі був підведений газ і прокладені нормальні дороги.

Кость ГАРБАРЧУК,
Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>