Чужа квартира не ваша, якщо й зробили ремонт

   Моя сестра має квартиру, в якій живе сестра її чоловіка із сім’єю. Сестра з них не бере грошей за житло: домовлялись (усно), що вони будуть жити там доти, поки їй не знадобиться квартира. Житло приватизоване, прописана в ньому тільки моя сестра. Зараз вона просить їх звільнити квартиру, а вони відмовляються, вимагаючи свою частку, оскільки прожили там п’ять років і зробили ремонт: фарбували, клеїли шпалери. Дайте, будь ласка, пораду моїй сестрі, бо вона у розпачі.
Юрій КЛІМЧУК
м. Ковель,
Волинська область

    – У даній ситуації, – консультує начальник юридичного бюро Партії Правозахисту Микола БАШУК, – маємо справу з недобросовісним володільцем чужого майна. Згідно із законом “Про власність”, ваша сестра має право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном на власний розсуд. Відповідно до статті 400 Цивільного кодексу України недобросовісний володілець зобов’язаний повернути майно власнику. Адже квартиранти не укладали договір оренди з вашою сестрою. І те, що вони прожили більше трьох років та зробили поточний ремонт (не капітальний) – не дає їм права претендувати на якусь частку.
    У разі невиконання цього обов’язку власник має право пред’явити позов про витребування свого майна у суд. Хоча позовна заява – це остання інстанція. Є й інші методи впливу на таких недобросовісних володільців: звернення із заявою в ЖЕК або до дільничного міліціонера.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>