Фортеці з хитринками

    Перспективу ознайомитися з пам’ятками трьох областей – Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької – сприйняли “на ура” мої однокласники.
    Перша зупинка подорожі – Борщів на Тернопільщині, де знаходяться дивовижні сталактитові печери. Вони усіх нас причарували. Просто неперевершені витвори краси подарувала нам сама природа. Щоправда, сьогодні люди допомагають краще розкрити і зберегти цю красу. Тут ведуться розкопки та очисні роботи.
    Знайомство з Чернівецькою областю немислиме без відвідання міста Хотин з його унікальною фортецею. Оригінальність її в тому, що розміщена вона наче у великій чаші. І навколо – кар’єри з мальовничими краєвидами. Тут нам розповіли цікаву історію. Коли фортецю будували, на лівій зовнішній її стіні виклали ієрогліфи з випаленої цегли. А турки заявили, що це їхні знаки, значить, і фортеця їхня. Вони спробували забрати “своє”. Але наші козаки відстояли свою твердиню.
    Не обминути на маршруті і чудового міста Кам’янець-Подільський, що на Хмельниччині. Тут також є уславлена фортеця на кар’єрних схилах. Щоб до неї дістатися, треба перейти оригінальний міст з дивною назвою “Біжуча лань”. Збудований він з каменю і згодом зміцнений металевими конструкціями.
    На одній з металевих башт у стіні снаряд. Ми подумали: як це небезпечно, не підозрюючи приколу. Насправді ж це муляж снаряда, який спеціально вмонтували, щоб вороги думали, що ця фортеця та її стіни куленепробивні. Словом, його задумка – відлякувати ворогів.
    Подорож, як і все прекрасне, швидко минула, надовго залишивши незабутні враження.

Анна СТЕПАНЮК,
Луцька ЗОШ № 15,
учениця 10-А классу

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>