Поліський літературний музей

Ця подія приурочена до сторіччя з дня народження відомого українського  письменника Авеніра Коломийця. Все це відбувалося під час традиційного літературного свята “Городецький автограф”, організованого обласним осередком Національної спілки письменників України та місцевою владою. Учасники урочистостей  висадили на алеї письменників України яблуні та липи.

Першу екскурсію в Поліському літературному музеї провів його засновник, автор проекту “Городецький автограф” письменник Віктор Мазаний. Він  наголосив, що експозиція, присвячена уродженцю Городця Авеніру Коломийцю, створена завдяки пошукам  знаного в Україні літературознавця (нині покійного) Григорія Дем’янчука, а також виданим у Канаді мемуарам священика Віталія Сагайдаківського, котрий навчався з Авеніром Коломийцем у Кременецькій гімназії. Тут представлено чимало архівних документів, зокрема публікація газети “Волинь” від 5 жовтня 1941 року, де засвідчено, що Авенір Коломиєць є автором патріотичного звернення до нащадків, закладеного у кургані біля міста Дубно.
 У музеї сформовано найповніше в області зібрання творів членів Рівненської письменницької організації – тут подано коментарі до творчих біографій, вміщено фото, рукописи авторів.
Згідно із концепцією подальшого функціонування музею, він є базою для учнів ліцею, які відтепер мають змогу працювати з творами, документами, користуючись широким спектром пояснювальних, супроводжуючих матеріалів. А в цьому допоможуть директор ліцею Ганна Сернюк, вчителі Валентина Басик, Галина Чекан, Оксана Павлюк, Володимир Моцик,  сільський голова Лідія Кузьмич, директор місцевого дослідного господарства Василь Василюк, котрі доклали багато зусиль для започаткування музейної справи і підтримки “Городецького автографа”.
Віктор ДЕНИСЮК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>