Грип – не за горами

“Мокре” небо та пронизливий холодний вітер все частіше нагадують про швидке наближення зими, а отже, й епідемії грипу. Медичні фахівці вже визначили, що очікуваний грип буде агресивнішим за минулорічний, викликатиме тяжчі захворювання, можуть почастішати випадки смертності. То що ж це за вірус такий, які його симптоми та методи профілактики, нам допомагала з’ясувати заступник головного лікаря з лікувальної роботи Волинської обласної інфекційної лікарні Галина МОРОЧКОВСЬКА.

Період 2005-2006 років спочатку “порадує” нас грипом викликаним вірусом “А”, а трохи пізніше додасться й “Б”. Маємо хитрий вірус, адже йому властива мінливість. Того року він був з однією формулою, цього – зовсім з іншою. Скажімо, організм людини, яка переносить хворобу, викликану вірусом “А”, автоматично виробляє до нього антитіла. Тобто вірус мав би зникнути, а натомість він настільки пристосувався до зовнішнього середовища, що з’являтиметься, змінившись, щороку.
Цьогорічна формула вірусу грипу говорить про те, що перебіг хвороби буде надзвичайно важким. Починається з ознобу, болю у м’язах і суглобах, високої температури та головного болю. Опісля з’явиться нежить і сухий “лаючий” кашель. Висока інтоксикація в перші дні хвороби може дати ускладнення на нервову систему, провокуватиме загострення супутніх хвороб. Саме від ускладнень грипу людина може померти.
Як же можна попередити недугу? Методів профілактики багато, але всі вони, як стверджують медики, зводяться до одного, найдієвішого – щеплення. Вакцинація проводиться саме зараз – жовтень-листопад, щоб до епідемії грипу людський організм встиг виробити певну кількість антитіл для захисту. Адже щеплення вже під час епідемії – це викинуті на вітер гроші. А коштує доза для однієї людини недешево – від 37 до 42 гривень. Хоча термін її дії триває рік.
Держава, звичайно ж, виділятиме кошти, але для тих, хто підлягає обов’язковому щепленню: діти шкіл-інтернатів, дитячих будинків, в будинках престарілих, а також медперсонал. Наприклад, у Волинській області – це 10529 чоловік.
Тож маємо берегти своє здоров’я. Ті, хто не робитиме щеплення або матиме проти цього якісь протипокази – мають нормально харчуватися, не переохолоджуватися. Пити препарати, які зміцнюють імунітет, повинні як дорослі, так і діти.  У передепідемічний та епідемічний періоди вживати багато фруктів і овочів, адже вони багаті на вітаміни, які теж зміцнюють організм. Не слід забувати й про природних наших захисників – часник і цибулю, пити відвари з липи, чай з лимоном, малиною, калиною.
І насамкінець. При перших ознаках хвороби треба лягти в ліжко і викликати лікаря. Хворобу не можна переходжувати на ногах, тим більше, в перші дні захворювання бігти на роботу. Адже інфікована людина просто з шаленою швидкістю заразить кілька десятків чоловік навколо себе.
Мирослава КОСЬМІНА,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>