Стріляє водою… з ока!

Хто залюбки їсть живих павуків та черв’яків, хто із захопленням стрибає із запаморочливих висот, до кого заввиграшки липнуть важкі металеві предмети... А дев’ятикласник з Ковеля Артем Солов’янчик гордиться вмінням “стріляти” лівим оком – навчився випускати зі сльозового каналу потужний струмінь води.

Свою унікальну здібність хлопчик відкрив зовсім випадково. Спостерігаючи за неймовірними рекордами, які демонструє „Кунсткамера”, йому ніколи й на думку не спадало їх повторювати. Але якось з друзями повертався зі школи додому. Пили мінералку, жартували, сміялися. І коли Артем у черговий раз хотів ковтнути води, його товариш раптом стиснув напівпорожню пляшку. Хлопець незчувся, як пирснула вода. Але не з рота чи носа, як зазвичай буває у таких випадках, а... з лівого ока.
– Друзі тоді дуже здивувалися, – розповідає Артем. – А потім запитали, чи можу я ще так зробити. Дорогою додому весь час демонстрував свою нову здібність, аж око пекло від газів.
Коли Артем показав вміння “стріляти” оком мамі, вона дуже злякалася. Переживала, щоб син не порушив собі зір, і заборонила повторювати “такі трюки”. Але хлопець є хлопець. Він тихцем, коли вдома нікого не було, набирав у ніздрі воду і продовжував тренуватися. Зрозумівши, що вже може керувати силою струменя і точністю польоту води, вирішив зателефонувати на передачу “Кунсткамера”.
Записав з телеекрану номер телефону і набрав. Але... На іншому кінці дроту відповів автомат і попросив залишити повідомлення. “Оператор вам передзвонить”, – почув Артем і вже було втратив надію на те, що його досягненням зацікавляться. Однак за кілька тижнів пролунав довгоочікуваний дзвінок – і у помешканні Солов’янчиків вже господарювала ціла знімальна група.
– Спочатку вони розстелили у вітальні шпалери, щоб було видно, як далеко я можу “стрельнути”, – каже школяр. – Тоді на підлогу поклали серветки – і розпочалися зйомки. Перші спроби були не дуже вдалі. Остання крапля падала на позначці всього метр, потім півтора. Але мене не відпускали, підбадьорювали. Довелося цілитися з добрих півгодини! І раптом струмінь води полетів далеко-далеко.
Коли спеціалісти заміряли відстань до останньої краплі, яка впала з ока Артема, були вражені. Досі рекордом вважалося досягнення американця, який випустив з ока цівку на відстань 2 метри 5 сантиметрів. Результат Артема виявився значно кращим: вимірювальні прилади зафіксували останню краплю на відстані 2 метри 19 сантиметрів!
Радості не було меж. Мама вибачила синові потаємне запрошення телевізійників, але попросила не зловживати своїм вмінням.
– Артем у нас такий непосидючий, весь час у русі, – зізнається Світлана Іванівна. – Дуже любить грати у футбол. А ще він затятий турист, навіть здобуває призові місця на різних змаганнях. Артемко лівша – ліва рука у нього значно міцніша і вправніша. А тепер відзначилося й ліве око. Я й сама, відверто кажучи, пробувала набрати у сльозовий канал води – хотілося відчути те ж, що й син. Але як не намагалася бодай краплю пролити з ока, все одно нічого не виходило.
До речі, зйомки передачі відбувалися під пильним оком медиків. Лікар місцевої поліклініки Ірина Лопуховська, оглянувши Артема, запевнила батьків, що загрози здоров’ю їхньої дитини нема. У хлопця хороший зір і нема жодних патологій, пов’язаних з ним. Щодо незвичних здібностей, то медики пояснюють це особливою будовою сльозового каналу.
Після зйомок “Кунсткамери” Артем став справжньою знаменитістю. Автографів, правда, не роздавав, але довгенько мусив розважати знайомих. Спробував набирати носом молоко та слабкий розчин чаю. Вдавалося і їх пускати з ока струменем, однак на значно менші відстані. Взагалі Артем втратив до унікальної здібності інтерес після запрошення на передачу “Гіннесс-шок”.
– От якби позмагатися з тим американцем, що пальнув на 2 метри 5 сантиметрів, – оце було б цікаво! А так що? Побив рекорд – і все, – знизує плечима Артем. І таки сподівається, що пролунає той заповітний дзвінок – і новий рекорд ковельського школяра зафіксують світові спеціалісти та камери.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>